niedziela, 29 lipca 2012

Mlekołaczek


Składniki::
Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 kostka margaryny lub masła

Masa: 

  • 1 kostka masła 
  • 25 dag cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 25 dag mleka w proszku 
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny 

Wierzch: 

  • 20 dag krówek
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie:
Margarynę dobrze utrzeć, dodać cukier puder i ponownie ucierać dłuższą chwilę. Dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto utrzeć na jednolitą masę. Na godzinę odstawić je do lodówki. Wyjąć, podzielić ciasto na pół, upiec dwa placki w temperaturze 180°C (po 30 minut). Utrzeć kostkę masła na puszysta, masę. Stopniowo dodawać do niej cukier puder, cały czas ucierając. Dodać całe jajko, mleko w proszku oraz sok z cytryny. Składniki starannie utrzeć - aby powstała gładka masa. Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę, przygnieść ją drugim plackiem. Wyrównać. Krówki gotować chwilę z mlekiem, aby się rozpuściły. Masę tę lekko przestudzić, polać starannie ciasto i wyrównać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz