piątek, 27 lipca 2012

Orzechowiec


Składniki:
• 50 dag malin • 20 dag margaryny
• 10 dag mielonych orzechów
• skórka otarta z 1 cytryny • 10 dag cukru pudru • 30 dag mąki • 1 jajko
• bita śmietana do ozdoby

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, połączyć z margaryną, jajem, orzechami, cukrem, skórką z cytryny. Szybko zagnieść kruche ciasto. Pozostawić na godzinę w lodówce.
2. Ciastem wylepić dobrze natłuszczoną formę, uformować podwyższony brzeg, ponakłuwać spód widelcem. Upiec na złoty kolor w temp. 220°C.
3. Wyjąć i wystudzić. Nałożyć maliny, posypać cukrem pudrem. Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz