Składniki:
l kaczka, 300 ml soku jabłkowego, 3 duże jabłka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1 Z kaczki wytnij piersi i udka.
2 Czosnek posiekaj, utrzyj z odrobiną soli. Mięso natrzyj z zewnątrz mieszaniną soli i pieprzu, a od wewnątrz także czosnkiem i łyżką majeranku. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij gniazda nasienne.
3 Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim 5-7 minut jabłka z cukrem i pozostałym majerankiem.
4 Udka kacze zalej sokiem jabłkowym i wstaw na 60 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
5 Piersi usmaż bez dodatku tłuszczu, na rozgrzanej patelni skórą do dołu na złoty kolor, następnie obróć je na" drugą stronę i także usmaż na rumiana. Piersi dołóż do udek i piecz razem około 10 minut.
* Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz