czwartek, 26 lipca 2012

Karczek duszony


Składniki:
 500 g kotletów z karkówki,
2  jajka, l łyżka przyprawy typu vegeta, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 3 cebule,
3 łyżki oleju, l łyżka majeranku, 200 ml bulionu mięsnego, pieprz.

Przygotowanie:
Kotlety rozbij i posyp większą częścią przypraw, jajka rozmieszaj z pozostałymi przyprawami. Zapanieruj kotlety w mące, a następnie w jajku.
Obsmaż na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka - układaj warstwami: warstwa kotletów, warstwa cebuli pokrojonej w krążki i pokrojonego w plasterki czosnku. Tak aż do wykończenia produktów. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
Przykryj szczelnie i przez chwilę duś na małym ogniu, aż karkówka i cebula puszczą sok, następnie podlej bulionem i duś około 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz