czwartek, 26 lipca 2012

Mazurek czekoladowo-orzechowy


Składniki:
250 g mąki extra Polskie zboża, 160 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki kakao.
Masa czekoladowa:
1 opakowanie gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, pół tabliczki czekolady
deserowej, 3 łyżki mleka.
Dekoracja:
pokrojona w kostkę, smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz bakalie.

Przygotowanie:

Masło utrzyj mikserem wraz cukrem pudrem i żółtkami. Dodaj stopniowo mąkę ciągle mieszając. Następnie dodaj kakao zmieszane z dwiema łyżkami chłodnej wody. Całość dokładanie wymieszaj na jednolitą masę, po czym uformuj z niej kulę. Owiń folią plastikową i włóż na godzinę do lodówki.

Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Kajmakową masę o smaku orzechowym zmieszaj z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. Składniki masy łatwiej się połączą, jeśli będą podgrzane. Masę rozprowadź równomiernie na upieczonym spodzie. Całość udekoruj skórką pomarańczową i bakaliami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz