czwartek, 26 lipca 2012

Zupa fasolowa na żeberkach


Składniki: 
400 g żeberek, 2 l bulionu, 250 g dużej fasoli, 200 g kiełbasy wędzonej, l marchewka, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, l cebula, 1 łyżka majeranku, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 50 ml oleju, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.


Przygotowanie:
Ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli.
Fasolę wypłucz, a następnie zagotuj w bulionie lub wodzie i odstaw na minimum 2 godziny.
Podzielone na porcje żeberka włóż do zimnego bulionu z fasolą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj razem około 40 minut.
W tym czasie, na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż całość około l0 minut.
Kiedy mięso i fasola będą już miękkie dodaj do nich zawartość patelni oraz warzywa i gotuj całość około 30 minut.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i serwuj posypaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz