Składniki:
ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- około 2/3 szklanki mleka lub wody
Nadzienie:
- 50 dag białego sera półtłustego
- 1-2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru
- 30-40 dag truskawek
- olejek waniliowy
- 2-3 łyżki masła
- 5-6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem do smaku. Dodać odrobinę olejku waniliowego, wymieszać. Przebrać truskawki, oderwać szypułki, umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z masą twarogową. Całość można zmiksować.
Przygotować ciasto: mąkę zagnieść z mlekiem i jajkiem. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3-5 mm, szklanką wykrawać krążki. Na każdym z krążków układać łyżką po porcji farszu, ciasto składać na pół i dokładnie zalepiać brzegi. Zagotować wodę, lekko osolić. Na wrzątek wrzucać po porcji pierogów, gotować 1 -2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć, przelać zimną wodą, polać olejem, żeby się nie skleiły. Podać polanę stopionym masłem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz