niedziela, 29 lipca 2012

Pierogi z truskawkami


Składniki:
ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • około 2/3 szklanki mleka lub wody

Nadzienie: 

  • 50 dag białego sera półtłustego
  • 1-2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 30-40 dag truskawek 
  • olejek waniliowy 
  • 2-3 łyżki masła 
  • 5-6 łyżek cukru 
  • 2-3 łyżki oleju


Przygotowanie:

Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem do smaku. Dodać odrobinę olejku waniliowego, wymieszać. Przebrać truskawki, oderwać szypułki, umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z masą twarogową. Całość można zmiksować.
Przygotować ciasto: mąkę zagnieść z mlekiem i jajkiem. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3-5 mm, szklanką wykrawać krążki. Na każdym z krążków układać łyżką po porcji farszu, ciasto składać na pół i dokładnie zalepiać brzegi. Zagotować wodę, lekko osolić. Na wrzątek wrzucać po porcji pierogów, gotować 1 -2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć, przelać zimną wodą, polać olejem, żeby się nie skleiły. Podać polanę stopionym masłem i posypane cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz