Składniki:
• 1 kg żeberek
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki marynaty staropolskiej
Sos:
• 2 duże cebule
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 4 łyżki miodu
• 100 ml octu
• 200 ml rosołu z kostki
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• 1 łyżka majeranku
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Żeberka podziel na kawałki po ok. 150 g, natrzyj przyprawą staropolską i odstaw na pół godziny do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - tzn. najpierw pokrój ją w plastry, które podziel następnie palcami na pojedyncze piórka, a czosnek drobno posiekaj. Obsmaż żeberka na gorącym oleju do zrumienienia i przełóż do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu po smażeniu żeberek przesmaż lekko cebulę, po czym dodawaj kolejno co chwilę mieszając: czosnek, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, majeranek, zioła prowansalskie. Na końcu wlej rosół z kostki i gotuj całość na małym ogniu ok. 10 min. Następnie zalej żeberka sosem, tak aby były całkowicie w nim zanurzone. Przykryj naczynie i piecz przez ok. 1,5 godziny
w piekarniku w temperaturze 170°C, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz