piątek, 27 lipca 2012

Łosoś gotowany na parze z warzywami


Składniki:
300 g fileta z łososia ze skórą
2 łyżki masła
skórka otarta z cytryny
sok z l cytryny
pół pęczka koperku
1 marchewka
1 pietruszka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Łososia pokrój w poprzek na paski o szerokości 3 cm. Marchewkę i pietruszkę na l cm plasterki, a koperek drobno posiekaj. Każdy kawałek ryby posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny, a warzywa posól do smaku. Masło wymieszaj z koperkiem i otartą skórką z cytryny, po czym posmaruj nim z wierzchu łososia. Następnie umieść kawałki ryby i warzywa na przystawce do gotowania na parze, w taki sposób aby do siebie nie przylegały. Wstaw wszystko do garnka z niewielką ilością gotującej się wody i gotuj na parze pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz