czwartek, 26 lipca 2012

KARP W POMIDORACH


SKŁADNIKI:
1 - 1,5 kg karpia
2 łyżki pasty pomidorowej
6 strąków papryki
3 łyżki oleju sojowego
duża cebula
2 ząbki czosnku
papryka w proszku, sól

PRZYGOTOWANIE:
Rybę sprawić, wymyć, natrzeć w środku czosnkiem roztartym z solą. W płaskim rondlu przesmażyć na oleju pastę pomidorową z dodatkiem sproszkowanej papryki, dolać szklankę wody, zamieszać, zagotować. Rybę pokroić na dzwonka, włożyć do rondla, na wierzchu ułożyć połówki strąków papryki oczyszczonej z gniazd nasiennych. Dusić pod przykryciem, podlewając wodą w miarę potrzeby. Ułożyć na półmisku, kawałki ryby, obok paprykę, polać sosem. Podawać najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz