- 8 ziemniaków
- 8 dużych pieczarek
- 2-3 kolorowe papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 20 dag żółtego sera
- 15 dag kiełbasy
- 15 dag boczku
- 2 cebule
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, posolić, przesmażyć. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w słupki. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i z pokrojonymi w słupki paprykami. Zapiekać ok.20minutwtemp.180°C, bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz