niedziela, 2 września 2012

Zapiekanka z parówkami

Składniki:


  • 2 szklanki ryżu 
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 8 cienkich parówek 
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 2 kwaszone ogórki 
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Parówki pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na oleju. Cebulę posiekać, dodać do parówek, posmażyć przez chwilę razem. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Razem z ogórkami pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z ryżem i parówkami. Dodać 1/3 sera i odsączony z zalewy groszek. Przyprawić do smaku.
Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać resztą żółtego sera. Zapiekać około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz