- 2 szklanki ryżu
- 1 papryka
- 2 cebule
- 8 cienkich parówek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 kwaszone ogórki
- 20 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Parówki pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na oleju. Cebulę posiekać, dodać do parówek, posmażyć przez chwilę razem. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Razem z ogórkami pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z ryżem i parówkami. Dodać 1/3 sera i odsączony z zalewy groszek. Przyprawić do smaku.
Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać resztą żółtego sera. Zapiekać około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz