- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 równej wielkości pory
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła (natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Filety opłukać, odciąć białe błonki, starannie osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Wlać do miski, włożyć do niej filety, oblać je marynatą. Mięso w marynacie odstawić na godzinę lub na całą noc do lodówki.
Pory oczyścić, opłukać, zdjąć z nich wierzchnie zielone liście. Obgotować je minutę we wrzątku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą oraz pieprzem. Płaty rozłożyć, na każdym ułożyć gałązkę ziół, potem płat zwinąć w rulon, owinąć liśćmi pora, spiąć wykałaczką.
Rulony smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 15-20 minut, przekręcając je tak, aby usmażyły się równo ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, lekko ostudzić. Roladki można podawać w całości albo pokrojone w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz