niedziela, 2 września 2012

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:


  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oliwy 
  • cukier waniliowy 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 5 szklanek mąki
  • 1/2 kg brzoskwiń


Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski. Dodać cały cukier, oliwę, jajka, cukier waniliowy, mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać!
Miskę odstawić na cztery godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć na nią ciasto. Brzoskwinie umyć, nie obierać. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed poddaniem i pokrojeniem ciasto dobrze wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz