sobota, 15 września 2012

Ryż ziołowy z buraczkami

Składniki:


  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki masła
  • 4 buraczki 
  • 300 ml śmietanki 30 % 
  • 4 łyżki siekanych świeżych ziół
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
 Buraczki ugotować do miękkości, lekko przestudzić, obrać i pokroić. Cebulę posiekać. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić 3/4 cebuli i czosnek, dodać ryż, chwilę przesmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Ugotować.
Ryż połączyć z ziołami. Resztę masła rozgrzać, przesmażyć na nim resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i zalać śmietaną, mieszając. Gotować, aż zgęstnieje. Buraczki podgrzać. Ziołowy ryż podawać z buraczkami, polać sosem śmietanowym, udekorować listkami natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz