- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 buraczki
- 300 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki siekanych świeżych ziół
- 1-2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraczki ugotować do miękkości, lekko przestudzić, obrać i pokroić. Cebulę posiekać. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić 3/4 cebuli i czosnek, dodać ryż, chwilę przesmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Ugotować.
Ryż połączyć z ziołami. Resztę masła rozgrzać, przesmażyć na nim resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i zalać śmietaną, mieszając. Gotować, aż zgęstnieje. Buraczki podgrzać. Ziołowy ryż podawać z buraczkami, polać sosem śmietanowym, udekorować listkami natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz