niedziela, 2 września 2012

Gulasz wołowy z warzywami


Składniki:

  • 80 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 paczka makaronu


Przygotowanie:
Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupin, posiekać. Następnie papryki umyć, oczyścić dokładnie z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Natkę pietruszki umyć, kilka całych listków zostawić, resztę drobno posiekać. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, przełożyć ją do garnka i na tej samej patelni przesmażyć partiami mięso. Przełożyć do cebuli, doprawić solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, by mięso było przykryte.

Dusić mięso do miękkości, ok. 45 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, siekaną natkę pietruszki i paprykę, dusić dalsze 10-15 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, serwować z gulaszem. Ozdobić natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz