Składniki:
- 80 dag wołowiny
- 2 cebule
- 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
- 1/2 litra przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 liście laurowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1 paczka makaronu
Przygotowanie:
Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupin, posiekać. Następnie papryki umyć, oczyścić dokładnie z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Natkę pietruszki umyć, kilka całych listków zostawić, resztę drobno posiekać. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, przełożyć ją do garnka i na tej samej patelni przesmażyć partiami mięso. Przełożyć do cebuli, doprawić solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, by mięso było przykryte.
Dusić mięso do miękkości, ok. 45 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, siekaną natkę pietruszki i paprykę, dusić dalsze 10-15 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, serwować z gulaszem. Ozdobić natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz