niedziela, 2 września 2012

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Składniki:


  • 75 dag jagód
  • 15 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dag masła
  • 8 dag drożdży
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • sól

Na kruszonkę: 

  • 20 dag mąki 
  • 1/2 masła
  • 10 dag cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w misce. Dodać lekko podgrzane mleko, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać, rozpuścić i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego już rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, masło oraz pozostałą mąkę. Wyrabiać przez ok. 10 minut. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć ciasto. Pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Na cieście rozsypać jagody. Zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Placek piec w dobrze rozgrzanym piekarniku (180°C) do uzyskania jasnozłotego koloru. Ciepły posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz