- 10 gruszek
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 8 jajek
- po 9 łyżek maki pszennej i ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 kg twarogu na sernik
- 10 dag śmietanki kremówki
- 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 10 dag rodzynek
- 8 łyżek konfitury morelowej
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać, pokroić, usunąć środki. Skropić sokiem z cytryny. Utrzeć masło z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wbić 4 jajka. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszać. Wyłożyć na blachę. Żółtka z pozostałych jajek utrzeć z twarogiem, resztą cukru, śmietaną, skórką z cytryny, budyniem w proszku i rodzynkami. Ubić białka. Wymieszać z masą z twarogu. Rozsmarować na cieście, ułożyć gruszki. Piec 50 minut w temp. 200°C. Podgrzaną konfiturą posmarować ciasto. Udekorować ciasto gruszkami i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz