czwartek, 13 września 2012

Sernik z gruszkami

Składniki:


  •  10 gruszek 
  • sok i skórka z 1 cytryny 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy 
  •  8 jajek 
  • po 9 łyżek maki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 kg twarogu na sernik 
  • 10 dag śmietanki kremówki 
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego 
  • 10 dag rodzynek
  •  8 łyżek konfitury morelowej


Przygotowanie:
 Gruszki umyć, obrać, pokroić, usunąć środki. Skropić sokiem z cytryny. Utrzeć masło z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wbić 4 jajka. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszać. Wyłożyć na blachę. Żółtka z pozostałych jajek utrzeć z twarogiem, resztą cukru, śmietaną, skórką z cytryny, budyniem w proszku i rodzynkami. Ubić białka. Wymieszać z masą z twarogu. Rozsmarować na cieście, ułożyć gruszki. Piec 50 minut w temp. 200°C. Podgrzaną konfiturą posmarować ciasto. Udekorować ciasto gruszkami i śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz