niedziela, 9 września 2012

Wątróbka z jabłkami

Składniki:


  •  60 dag wątróbki drobiowej 
  • 5 dag mąki
  • 40 dag jabłek 
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta cukru 
  • suszony lub świeży majeranek
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia 
  • sok z cytryny

Przygotowanie:


 Wątróbkę opłukać, obrać z błon, większe kawałki pokroić na połówki. Starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać pieprzem i mąką. Dobrze rozgrzać tłuszcz do smażenia, wrzucić wątróbkę i zru-mienić, mieszając.  Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć solą, cukrem i majerankiem.
W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę wątróbki. Oprószyć solą i majerankiem. Przykryć jabłkami. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz