- 60 dag wątróbki drobiowej
- 5 dag mąki
- 40 dag jabłek
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- suszony lub świeży majeranek
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać, obrać z błon, większe kawałki pokroić na połówki. Starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać pieprzem i mąką. Dobrze rozgrzać tłuszcz do smażenia, wrzucić wątróbkę i zru-mienić, mieszając. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć solą, cukrem i majerankiem.
W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę wątróbki. Oprószyć solą i majerankiem. Przykryć jabłkami. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz