- 4-8 pałeczek kurczaka
- 30 dag wędzonego boczku
- 30 dag ryżu
- 2 duże cebule
- 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 1 litr bulionu
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki dokładnie oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, kłaść na gorącym oleju, obsmażyć na złoty kolor. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, kurkumę, sól, pieprz, dolać gorący bulion. Gotować, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować, aż stanie się miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oleju, posypać ostrą papryką i obłożyć nim paellę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz