piątek, 14 września 2012

Paella z kurczakiem

Składniki:


  • 4-8 pałeczek kurczaka
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag ryżu
  • 2 duże cebule
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona) 
  • 1 litr bulionu
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz


Przygotowanie:



 Papryki dokładnie oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, kłaść na gorącym oleju, obsmażyć na złoty kolor. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, kurkumę, sól, pieprz, dolać gorący bulion. Gotować, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować, aż stanie się miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oleju, posypać ostrą papryką i obłożyć nim paellę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz