- 1,2 kg schabu bez kości
- 1-2 cebule garść suszonych grzybów
- 30 dag pieczarek
- 1 średnia kiść jasnych winogron
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki masła
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka bulionu instant
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać 125 ml gorącej wody, moczyć pół godziny. Odcedzić, wywar zachować, grzyby posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, po kwadransie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Masło rozgrzać,wrzucić oczyszczone, pokrojone pieczarki, odparować. Dodać cebulę i suszone grzyby z wywarem. Do grzybów włożyć mięso, podlać gorącym bulionem, włożyć do piekarnika (180°) na ok. 45 minut. W trakcie podlewać winem.
Winogrona umyć,osuszyć, większe owoce można przekroić na połówki, najlepiej jednak kupić drobniejsze winogrona bezpestkowe. Dodać do mięsa, całość dusić jeszcze kwadrans. Serwować z domowymi kopytkami lub ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz