poniedziałek, 29 października 2012

Schab w sosie grzybowym

Składniki: 

  •  1,2 kg schabu bez kości 
  • 1-2 cebule garść suszonych grzybów 
  •  30 dag pieczarek 
  •  1 średnia kiść jasnych winogron 
  •  2-3 łyżki oleju 
  •  2-3 łyżki masła 
  •  250 ml białego wytrawnego wina 
  •  1 łyżka bulionu instant 
  •  sól 
  •  pieprz 
  • suszony tymianek 


 Przygotowanie: 
Suszone grzyby zalać 125 ml gorącej wody, moczyć pół godziny. Odcedzić, wywar zachować, grzyby posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, po kwadransie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
 Masło rozgrzać,wrzucić oczyszczone, pokrojone pieczarki, odparować. Dodać cebulę i suszone grzyby z wywarem. Do grzybów włożyć mięso, podlać gorącym bulionem, włożyć do piekarnika (180°) na ok. 45 minut. W trakcie podlewać winem.
 Winogrona umyć,osuszyć, większe owoce można przekroić na połówki, najlepiej jednak kupić drobniejsze winogrona bezpestkowe. Dodać do mięsa, całość dusić jeszcze kwadrans. Serwować z domowymi kopytkami lub ulubionym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz