poniedziałek, 29 października 2012

Boczek pieczony

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku wieprzowego bez skóry 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:

Boczek opłukać, obgotować (około 10 minut) w osolonej wodzie. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinać w romby.
Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z łyżeczką soli.Mieszanką natrzeć boczek, oprószyć papryką oraz majerankiem, rozmarynem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso należy odstawić na dłużej, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpor¬nego. Z wierzchu skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzane¬go do temperatury 180°C i piec około 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz